W pełni zdajemy sobie sprawę, że lody jako produkt do bezpośredniego spożycia muszą spełniać wszystkie standardy jakości i bezpieczeństwa. Dlatego dbałość o konsumenta i jego zaufanie jest priorytetem naszej działalności już na etapie skrupulatnej selekcji składników wykorzystywanych do produkcji. Z tego powodu zaopatrujemy się w surowce i opakowania wyłącznie u stałych i sprawdzonych dostawców, a stosowane przez nas receptury dopuszczają do użycia tylko starannie wybrane składniki o wysokich parametrach jakościowych.
Zaspokojeniu zdrowotnych i smakowych potrzeb konsumentów służą również ściśle przestrzegane procedury postępowania w procesie produkcyjnym oraz zachowania norm higienicznych. W realizacji zadań polityki jakości istotną rolę odgrywa zakładowe laboratorium, które przeprowadza badania mikrobiologiczne każdej partii lodów, począwszy od mieszanki lodowej aż po gotowy produkt. Nasze laboratorium zajmuje się także oceną sanitarnych warunków produkcji, czemu służą regularne badania środowiskowe.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzanych przez nas lodów w firmie w 2003 roku wdrożony został system HACCP, obejmujący swoim zakresem kontrolę krytycznych punktów w całym procesie ich wytwarzania – od momentu pozyskania surowców aż do sprzedaży wyrobów gotowych. W 2008 roku firma uzyskała certyfikat ISO 22000:2005, w 2017 roku certyfikat BRC, a od 2022 roku zakład może się poszczycić certyfikatem IFS.
W 2023 roku uzyskaliśmy certyfikat Rainforest Alliance (wcześniej posiadaliśmy licencję). Wspieramy zrównoważone praktyki rolnicze oraz promowanie lepszej przyszłości dla ludzi i przyrody. W produktach naszych i dla naszych Klientów, na których widnieje charakterystyczne logo RA, wykorzystujemy składniki kakaowe pochodzące z certyfikowanych źródeł. Rainforest Alliance jest międzynarodową organizacją non-profit działającą w obszarze łączącym odpowiedzialny biznes, zrównoważone rolnictwo, ochronę środowiska i prawa człowieka. Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.rainforest-alliance.org
Nasz zakład produkcyjny jest wyposażony w automatyczne linie do wytwarzania lodów impulsowych, familijnych i gastronomicznych. Wszystkie urządzenia wykorzystywane w procesie produkcyjnym spełniają krajowe i unijne standardy bezpieczeństwa. Istotnym źródłem naszej przewagi konkurencyjnej są zaawansowane technologicznie, innowacyjne frezery typu CREAM renomowanej firmy WCB Ice Cream. Frezer to urządzenie, w którym uprzednio przygotowana mieszanka lodowa jest zamrażana i napowietrzana. To właśnie we frezerze z płynnej, mlecznej masy powstają lody, dlatego jest to kluczowy etap w całym procesie produkcji. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych frezerów możemy zaoferować naszym klientom lody o wyjątkowo gładkiej, kremowej konsystencji i strukturze przy jednocześnie obniżonej zawartości tłuszczu. Dlatego wytwarzane przez nas lody są smaczne i zdrowe.
Nowoczesne rozwiązania w naszej firmie stosowane są nie tylko w sferze produkcyjnej. Wszystkie procesy zachodzące w przedsiębiorstwie, począwszy od zaopatrzenia poprzez składowanie surowców i opakowań, produkcję, magazynowanie wyrobów gotowych, sprzedaż, aż po finanse i księgowość zintegrowane są ze sobą dzięki systemowi zarządzania klasy ERP CSB businessware®. Oprogramowanie to pozwala na pełną kontrolę pochodzenia i przepływu zarówno składników użytych do produkcji (identyfikacja w górę łańcucha dostaw), jak i ustalenie miejsca wysyłki wyrobów gotowych (identyfikacja w dół łańcucha dostaw). Temu ostatniemu zadaniu służą specjalne kody kreskowe umieszczane na opakowaniach: jednostkowych (kod GTIN-13), zbiorczych (kod GS1-128) i paletach (kod SSCC). Ponadto, dostosowany do specyfiki naszej działalności zintegrowany system zarządzania ERP umożliwia nam przygotowywanie wielowymiarowych analiz, monitorowanie wszystkich aspektów działalności przedsiębiorstwa oraz natychmiastowe reagowanie w razie potrzeby. CSB businessware® wspiera także proces obsługi naszych klientów zagranicznych, ponieważ pozwala na wystawianie dokumentów handlowych w różnych wersjach językowych.
Nasze przedsiębiorstwo dzięki ciągłemu unowocześnianiu parku maszynowego oraz wdrażaniu zaawansowanych technologii i innowacji jest w stanie sprostać rosnącym wymaganiom klientów w zakresie jakości i bogactwa oferowanego asortymentu.
Wiedza, doświadczenie oraz nowoczesny park maszynowy sprawiły, że wyspecjalizowaliśmy się w produkcji lodów pod marką własną Klienta. Głównymi atutami naszej oferty Private Label są: doświadczona kadra, orientacja na Klienta oraz satysfakcjonujące produkty, które cechuje wysoka jakość i bezpieczeństwo.
Klienci „Hela-Prima” Sp. z o.o. mogą liczyć na profesjonalną obsługę i indywidualne podejście ze strony pracowników. Dzięki doświadczeniu w realizacji zamówień Private Label dla krajowych i zagranicznych odbiorców jesteśmy w stanie zapewnić naszym partnerom fachowe wsparcie. Przy realizacji projektów jesteśmy elastyczni i otwarci na nieszablonowe rozwiązania. Istotnym atutem naszej oferty są niewielkie minima produkcyjne.
Wytwarzamy szeroki asortyment lodów impulsowych, familijnych i gastronomicznych w oparciu o receptury przygotowane przez polskich i włoskich ekspertów. Produkty te dostępne są w różnych wariantach smakowych i jakościowych oraz opakowaniach (np.: multipakach), zgodnie z życzeniem klienta.
Do produkcji używamy wyłącznie starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących od sprawdzonych dostawców. Dzięki temu oferowane przez nas lody są produktami o wysokiej jakości i walorach smakowych. Gładka, kremowa konsystencja naszych lodów przy jednocześnie obniżonej zawartości tłuszczu to efekt zastosowania nowoczesnych, innowacyjnych frezerów CREAM firmy WCB Ice Cream.
Lody wytwarzane w naszej fabryce to przede wszystkim produkty bezpieczne dla konsumenta. Aby zagwarantować ich jakość zdrowotną i bezpieczeństwo w firmie został wdrożony system HACCP, zaś od 2022 roku posiadamy międzynarodowy certyfikat systemu bezpieczeństwa żywności IFS. Nasze zakładowe laboratorium regularnie przeprowadza badania każdej partii lodów oraz analizuje warunki sanitarne produkcji. Natomiast oprogramowanie klasy ERP CSB businessware® zapewnia nam pełną kontrolę łańcucha dostaw. System wykorzystuje automatyczną identyfikację partii produkcyjnych przy zastosowaniu kodów kreskowych: GS1-128 i SSCC umieszczanych odpowiednio na opakowaniach zbiorczych oraz paletach.
Pozostajemy otwarci na współpracę i zachęcamy do kontaktu – odpowiemy na Twoje wszystkie pytania i wątpliwości.